» Meist√§ About us

Meistä

Olen Merja Rautio, perheenäiti ja laboratoriohoitaja Merijärveltä, Pohjois-Pohjanmaalta. Perheeseen kuuluu lisäkseni mieheni Janne, ja poikamme Tuomas, Teemu ja Heikki. Kotoamme löytyy amerikanakitat Elli, Keke ja Tinka, maatiaiskissa Miisa sekä pieni parvi suomalaisia maatiaiskanoja, tyrnävän kantaa.

Ensimmäisen koiramme, saksanpaimenkoira Birran, jälkeen perheen nelijalkaisia ovat edustaneet amerikanakitat. Päädyimme rotuun pitkällisen pohdinnan jälkeen, ja amerikanakita sopiikin perheeseemme paremmin kuin hyvin. Asumme maalla ja koirat vahtivat tiluksia, mutta ovat ensisijaisesti seurakoiria ja asuvat kanssamme sisällä. Olen jäsenenä Suomen Kennelliitossa, Suomen Amerikanakita ry:ssä, Palveluskoiraliitossa, H H Hakuhurtat ry:ssä ja Oulaisten Seudun Eläinsuojeluyhdistyksessä.

Kasvatus

Kasvatuspuolella arvostan elinvoimaisuutta, terveyttä, hyvää luonnetta ja rodunomaista ulkonäköä. Amerikanakitan luonne on sen viehättävin ominaisuus. Jääräpäinen ja kova ulkomaailmalle, pehmeä ja rakastava omalle perheelle. Kaunis, liioittelematon ulkomuoto ja perusterve olemus viimeistelevät paketin.

Amerikanakita ei kuitenkaan ole ihan joka kotiin sopiva koira. Sen vahtivietti ja jääräpäisyys voivat tuoda mukanaan ongelmia, samoin vieraskoira-aggressio. Tämä tarkoittaa, että amerikanakita ei tule vieraiden koirien kanssa toimeen joitain poikkeuksia lukuunottamatta. Amerikanakitasta ei ole koirapuistojen vakiovieraaksi ja riistaviettinsä takia sen irtipitäminen vaatii vaivannäköä. Omistajalta peräänkuulutetaan vastuuntuntoa ja maalaisjärkeä. Voimakkaana koirana sitä ei voi suositella lasten käsiteltäväksi ja ulkoilutettavaksi. Lasten ja koiran yhteiselon tulisi olla aina vanhempien vastuulla, eikä niitä saa jättää valvomatta keskenään. Pentu tai nuori koira saattaa yrittää leikkiä lasten kanssa rajusti, jos sen koulutus laiminlyödään. Huomioi myös, että amerikanakita suojelee tarvittaessa omaa laumaansa. Tämä voi johtaa helposti väärinymmärrykseen koiran taholta, joten älä ikinä jätä valvomatta omia ja vieraita lapsia koiran kanssa. Viaton paini- tai takaa-ajoleikki saa äkkiä koiran silmissä eri merkityksen ja se voi pyrkiä suojelemaan omia lapsia vierailta.

Vaikka amerikanakita on perusterve rotu, ei se tarkoita ettei amerikanakitalla olisi mitään perinnöllisiä sairauksia tai vikoja. Amerikanakitalla esiintyy jossain määrin luuston ja nivelten kasvuhäiriöitä, vaikka se kohtalaisen harvinaista rodussa onkin. Silmäsairauksia on jonkin verran, samoin allergioita. Perinnöllisiä akitoilla esiintyviä sairauksia ovat VKH (Vogt-Koyanagi-Harada) ja SA (Sebaceous Adenitis). Kysele aina pentua ostaessasi vanhempien suvussa esiintyvistä taudeista ja niihin liittyvistä riskeistä. Täysin tervettä sukua ei olekaan, mutta riskejä minimoimalla saat paremmat lähtökohdat terveeseen elämään.


 

I am Merja Rautio and I live with my husband Janne and our three boys Tuomas, Teemu and Heikki, in northern Finland. Our house is in the countryside, near forests and fields. Part of our family are the dogs, a cat and a flock of finnish hens. Our first dog was a german shepherd but after that, it has been only american akitas for us.¬† I and Janne are active members of Finnish American Akita Club, and I’m a member in many other dog related associations also. Feel free to contact us in any questions!

 

Yhteystiedot/contact:

Merja Rautio
Erolantie 112
86220 Merijärvi
Puh/tel: +358 40 7647 905
Email: merjarautio85@gmail.com